Geanimeerde geschiedenisles voor webdesigners
Geplaatst op 11 december 2014
Froont, een bedrijf dat tools maakt voor webdesigners, heeft onlangs de geschiedenis van Webdesign in een leuk en begrijpelijk jasje gestoken. In negen korte gifjes zie je de afgelopen 25 jaar in ontwikkeling. Dus, als je je afvraagt waarom CSS belangrijk is en waarom Flash is verdwenen, check dan de volgende uitleg.
1989 - Het begon allemaal in 1989. Toen was het internet niet meer dan een stukje tekst en een knipperende cursor.
1995 - In 1995 hadden webdesigners een manier gevonden om al puzzelend afbeeldingen of tekst op een plaats weer te geven. Ze noemde het HyperText Markup Language (afgekort HTML).
1995 - Door de komst van Javascript later dat jaar werd het plaatsen van vakken eenvoudiger. Javascript was wel trager dan HTML.
1996 - het gouden tijdperk had zich aangemeld. Flash bood de uitkomst aan een ieder die iets wilde laten bewegen op een pagina. Helaas was dit veel te zwaar voor laptops en smartphones.
1998 - Cascading Stylesheets (kortweg CSS) lostte veel problemen op. Dit bleek een betere manier te zijn om websites te structureren. De grote vernieuwing was dat content gesplitst werd van de vormgeving. Ondanks dat het nog even heeft geduurd voordat je met CSS echt kon maken wat je wilde, lag het grootste hekel punt bij de browsers. Voordat die de nieuwe manier hadden geimpleteerd duurde altijd even.
2007 - Omdat mobiele telefoons vanaf deze periode ook websites konden openen, werd het interessant om de website apparaat-specifiek te maken. Zware websites waren een crime. En daarom was een eerste oplossing om kollommen te gebruiken
2010 - Een briljante jongen met de naam Ethan Marcortte besloot om de huidige benadering uit te dagen. Hij stelde voor om dezelfde content op verschillende manieren weer te geven en introduceerde de term Responsive webdesign.
2010 - Meer ontwerpen maken voor responsive designs nam tijd in beslag. Daarnaast is er maar beperkt ruimte op een telefoon. Tijd om de te focussen op de content en minder op schaduwtjes. Deze simpelere vorm van ontwerpen heet Flat Design.
2014 - Stel je voor dat het nog gemakkelijker wordt voor designers om snel mooie code te vormen om zo een website te laten zien. Met deze stap wordt volop geexperimenteerd om het zo eenvoudig mogelijk te maken. Stel je voor dat ontwerpers zich geen zorgen meer hoefden te maken over welke browser de gebruiker kiest...
Naar welke ontwikkeling kijk jij uit?
Meer weten over de geschiedenis? Bekijk het originele artikel op Froont
Terug naar de vorige pagina