Nieuws

Overheid faalt met invoering webrichtlijnen bij gemeentesites

Geplaatst op 12 juli 2011

Van de Nederlandse gemeentesites voldoet 98 procent nog niet aan de door de overheid opgestelde webrichtlijnen. De oorspronkelijke afspraak was dat alle sites van de overheid vanaf 31 december 2010 aan deze richtlijnen zouden voldoen.

Van de Nederlandse gemeentesites voldoet 98 procent nog niet aan de door de overheid opgestelde webrichtlijnen. De oorspronkelijke afspraak was dat alle sites van de overheid vanaf 31 december 2010 aan deze richtlijnen zouden voldoen.

Minister Donner heeft het rapport Accessibility Monitor 2011 uitgereikt aan de Tweede Kamer. Het rapport is het vijfde onderzoek van de Stichting Accessibility naar de mate waarin websites van gemeenten aan de webrichtlijnen voldoen.

De webrichtlijnen moeten garanderen dat mensen met een beperking, mensen met verschillende soorten computers en zoekmachines overheidssites goed kunnen benaderen. Er wordt onder andere gekeken naar de toetsenbordtoegankelijkheid, schaalbaarheid van lettergrootte, vindbaarheid in Google en leesbaarheid zonder stylesheets. Dit jaar zijn voor het eerst alle 418 gemeentesites onderzocht. Bij eerdere onderzoeken werd een steekproef gehouden.

Van alle gemeenten voldoen er slechts vier met hun site aan alle webrichtlijnen: Goirle, Houten, Krimpen aan den IJssel en Wijk bij Duurstede. Van de sites voldoet 92 procent zelfs niet aan de minimale eisen voor toegankelijkheid. "Van de sites die multimedia gebruiken, doet 87 procent dat op een niet-toegankelijke wijze. Er wordt bijvoorbeeld geen ondertiteling voor doven en slechthorenden toegevoegd. Het toenemende aantal ontoegankelijke video’s is vooral voor deze groep gebruikers een zorgwekkende ontwikkeling", constateert de Stichting Accessibility.

Ook de Rijksoverheid.nl-site voldoet nog niet aan de minimale toegankelijkseisen. Met deze resultaten voldoet de overheid bij lange na niet aan zijn oorspronkelijke doelstellingen. "Sinds juni 2006 zijn de webrichtlijnen voor websites van de rijksoverheid verplicht en per 31 december 2010 moeten alle overheidswebsites, ook die van gemeentes, provincies en waterschappen, voldoen aan de webrichtlijnen", staat op de overheidssite over de webrichtlijnen.

De overheid heeft echter onlangs nieuwe doelstellingen bekendgemaakt, die gemeenten meer tijd geven. Nu krijgen ze tot eind 2012 om te voldoen aan de minimale eisen, terwijl ze tot januari 2015 de tijd hebben om hun sites volledig aan de webrichtlijnen te laten voldoen.

Bron: Tweakers.net

Terug naar de vorige pagina

Het laatste nieuws uit de webdesign branche

Geen paniek, ga mobiel!

Geen paniek, ga mobiel!

Geplaatst op 30 maart 2015

Volgens Google is een mobiele website 'een must'. Steeds meer mensen gebruiken een mobiel apparaat zoals een telefoon of tablet om het internet te benaderen. De zoekresultaatalgoritmes worden op dit gedrag aangepast. Lees meer

'Weg naar de Bevrijding' maakt 2x kans op de Geschiedenis Online Prijs!

Gepubliceerd op: 16 maart 2015 door Internetbureau flink Lees meer

26 punten voor webdesign

26 punten voor webdesign

Geplaatst op 16 februari 2015

Websites zijn niet meer weg te denken in communicatieland. En omdat steeds meer mensen gebruikmaken van het internet (vooral per mobiel), willen steeds meer mensen ook een eigen website. En daarom moet je goed nadenken over welke stappen je doorloopt als je zelf een website wilt opzetten. Webdesigners op deze website kunnen met je meedenken. Een samenvatting van elementen waar een webdesigner aan denkt staat in de volgende checklist. Lees meer

Stuur deze pagina door