Nieuws

Het belang van goede foto's op een website

Geplaatst op 12 juni 2011

Het belang van goede foto's op een website

Voor een website is het belangrijk om interessante informatie aan te bieden, in een aantrekkelijke jasje. Maar pakkende teksten en een goede vormgeving zijn niet altijd voldoende. Mooie foto's kunnen een ontwerp aanvullen, terwijl een verkeerd uitgekozen foto juist veel afbreuk kan doen aan het ontwerp.

Foto's kunnen een groot deel van de uitstraling van de website bepalen. Al is de tekst nog zo goed geschreven, veel bezoekers kijken eerst naar de afbeeldingen, die vaak meer zeggen dan de hele tekst.

Onprofessionele uitstraling door verkeerd beeldmateriaal

Dit geldt ook voor de vormgeving: al is deze nog zo goed, zodra er een onprofessionele foto of misplaatste afbeelding in het ontwerp staat, kan dit het complete ontwerp verpesten. Een website met slecht gekozen beeldmateriaal zal gelijk een onprofessionele uitstraling krijgen, of nog erger: een negatieve indruk achterlaten bij de bezoekers.

Hieronder volgen een aantal tips voor het selecteren van de juiste afbeeldingen voor op een website.

Kies een foto die past in de stijl van de website

Is de website licht en fris, bijvoorbeeld met blauwe of groene kleuren? Kies dan niet voor een donkere foto, dit zal afbreuk doen aan het ontwerp. Kies liever voor een frisse foto waar bijvoorbeeld blauwe lucht of groene natuurkleuren in terug komen. Frisse kleuren geven een positievere indruk dan grauwe kleuren.

110426_fotoswebsite3.jpg
  Foto 1: foto's passen in de stijl. Foto 2: foto's passen niet in de stijl     Bron: MySpott.nl

Wordt er in de website weinig gebruik gemaakt van kleur, misschien alleen grijstinten of aardetinten, kies dan een rustige foto, bijvoorbeeld in zwart-wit of en sepia.  Het is natuurlijk ook mogelijk om de kleuren van een foto aan te (laten) passen. Zo kan het erg mooi zijn om een foto om te zetten naar grijstinten en er één basiskleur uit te laten springen. Zorg wel dat het contrast behouden blijft.

Wat is het doel van de foto?

Wil je met een afbeelding een bepaalde sfeer creëren, of de tekst toelichten? Bedenk vooraf wat het doel is van het beeldmateriaal. Voor toelichtende foto's is het belangrijk dat het onderwerp duidelijk herkenbaar is op de afbeelding. Voor het creëren van de juiste sfeer hoeft de foto niet duidelijk te zijn, dit mag rustig een creatieve uitsnede zijn. De kleuren moeten goed passen en het totale plaatje moet kloppen.

Kies een foto die past bij het onderwerp

Hier is soms wat creativiteit voor nodig. Bij abstracte onderwerpen kan er gezocht worden naar een foto dat het onderwerp uitbeeld. Is het onderwerp bijvoorbeeld vrijheid, dan kan er een foto van een vogel, een vlieger, een vlinder of een gebroken omheining bij worden geplaatst.

Hoewel afbeeldingen die via Google Images gevonden worden meestal niet gebruikt mogen worden vanwege copyright, is het wel zinvol om hier inspiratie op te doen. Mocht je echt geen foto vinden die aansluit op het onderwerp, kies dan voor een neutrale afbeelding zoals een bloemen- of landschapfoto.

Meerdere foto's in dezelfde stijl

110426_fotoswebsite2.jpg
Foto 3: foto's passen bij elkaar. Foto 4: foto's verschillen te veel     Bron: MySpott.nl

Zodra je meerdere foto's op één pagina plaatst, staat het beter wanneer de stijl en kleuren van de foto's overeenkomen. Een combinatie van lichte, donkere, rustige en felle foto's kan een onrustig effect hebben. Probeer hier eenheid in te creëren. 

Gebruik goed belichte foto's in de juiste resolutie

Nu bijna iedereen de beschikking heeft over een digitale camera, denken veel mensen dat ze zelf wel even snel een foto kunnen maken voor op hun website. Toch kun je aan de belichting, uitsnede, compositie en scherpte-diepte vaak zien dat het amateuristisch werk is. Bezoekers zien niet direct waarom, maar wel dat het er onprofessioneel uit ziet. Een fotograaf inschakelen is dus geen overbodige luxe. Ook het formaat van de foto is belangrijk: als een kleine digitale afbeelding wordt uitvergroot, is het resultaat onscherp en pixelig. Niet doen dus!

110426_fotoswebsite1.jpg
Foto 5: mooie, frisse foto's. Foto 6: het totaalplaatje klopt niet     Bron: MySpott.nl

Zorg voor stralende foto's

Wanneer je er voor kiest om personen af te beelden, zorg dan voor dat deze personen een vriendelijke of vrolijke gezichtsuitdrukking hebben. Een foto moet positiviteit uitstralen, en hoe cliché het ook mag zijn, lachende gezichten willen hier nogal eens bij helpen. Een vrolijke foto heeft vaak een positieve uitwerking op het gevoel dat een bezoeker bij een website krijgt.

Publiceer alleen legale foto's

Het is illegaal om beeldmateriaal te publiceren dat van een willekeurig website is gedownload (lees meer op Webdesigngids.nl). Kies je ervoor om zelf geen foto's of illustraties te laten maken, haal dan je beeldmateriaal van een stock-website. Hier worden ontelbaar veel foto's aangeboden die je, soms tegen betaling, mag publiceren zonder bronvermelding. Een aantal websites waar je gratis stockfoto's kunt downloaden zijn: www.sxc.hu en www.freepixels.com.

Denk vanuit de doelgroep

Probeer verschillende foto's in het ontwerp te plaatsen, en kies uiteindelijk de foto's die het beste totaalplaatje opleveren. Dit is vaak een gevoelskwestie, maar probeer vooral te denken vanuit de doelgroep en zo min mogelijk vanuit eigen interesses. Vraag eventueel wat anderen van het beeldmateriaal vinden.

Terug naar de vorige pagina

Het laatste nieuws uit de webdesign branche

Geen paniek, ga mobiel!

Geen paniek, ga mobiel!

Geplaatst op 30 maart 2015

Volgens Google is een mobiele website 'een must'. Steeds meer mensen gebruiken een mobiel apparaat zoals een telefoon of tablet om het internet te benaderen. De zoekresultaatalgoritmes worden op dit gedrag aangepast. Lees meer

'Weg naar de Bevrijding' maakt 2x kans op de Geschiedenis Online Prijs!

Gepubliceerd op: 16 maart 2015 door Internetbureau flink Lees meer

26 punten voor webdesign

26 punten voor webdesign

Geplaatst op 16 februari 2015

Websites zijn niet meer weg te denken in communicatieland. En omdat steeds meer mensen gebruikmaken van het internet (vooral per mobiel), willen steeds meer mensen ook een eigen website. En daarom moet je goed nadenken over welke stappen je doorloopt als je zelf een website wilt opzetten. Webdesigners op deze website kunnen met je meedenken. Een samenvatting van elementen waar een webdesigner aan denkt staat in de volgende checklist. Lees meer